Składniki:
- 1 kg ulubionej kiełbaski (u mnie śląska)
- 1 kg cebuli
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 duży słoik kiszonych ogórków
- keczup łagodny ok. 1/4 szklanki (można więcej)
- kilka łyżek oleju
Wykonanie:
Zasada jest prosta, wszystkie składniki należy bardzo drobno pokroić w kosteczkę !.
Ilości mają być równe u mnie jest po 1
kg wszystkiego, oprócz ogórków. Można zrobić z 1/2 kg (kiełbasy, cebuli,
papryki). Pamiętajmy, że ilość tych składników po usmażeniu znacznie
się zmniejszy :-).
Jeszcze jedne ważne spostrzeżenie, by nie dodawać soli, ani pieprzu !!!. Ponieważ kiełbasa doda potrawie "słoność", ogórki również i keczup też. Jeśli na samym końcu, kiedy wszystko razem się usmaży (udusi), uznacie, że brakuje soli lub pieprzu to można leczo sobie jeszcze doprawić.
Do rondelka wlać ok. 5 łyżek oleju, wsypać drobno pokrojoną kiełbaskę i ładnie obsmażyć. Następnie wsypać cebulkę (drobniutko pokrojoną), wymieszać z kiełbaską i smażyć aż zacznie mięknąć, teraz wsypać pokrojoną paprykę, wymieszać z całością, przykryć rondelek i dusić do miękkości. Pamiętać by bardzo często mieszać składniki, by się nie przypaliły.
W między czasie wsypać pokrojone ogórki, wszystko razem dusić, na końcu dodać keczup, zamieszać i jeszcze razem podusić ok. 10 - 15 minut.
Smacznego :-)
Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl