Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 60 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 100g margaryny
- 100g cukru
Ponadto:
- 600g truskawek lub innych owoców
Wykonanie:
Drożdże rozdrobnić i zalać letnim mlekiem, dodać łyżkę cukru.Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, przelać drożdże, zasypać niewielką ilością mąki i zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na tzw. ,,biały puch".
Następnie do naszej mieszanki z
drożdżami, dodać pozostałe składniki, wymieszać, na koniec wlać masełko,
wszystko ze sobą ładnie zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia, by ciasto
podwoiło swoją objętość, nie zapomnijmy przykryć je ściereczką :-).
Ciasto przełożyć na wysmarowaną blaszkę tłuszczem o wymiarach 21 x 26 cm.
Owoce ułożyć na cieście, posypać kruszonką.
Piec ok. 35 minut w 200 st. C. Po upieczeniu można je polać lukrem.
Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl