Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 kg cukru
- 2 cytryny sok plus starta skórka
Wykonanie:
Marchewkę zalać wodą i gotować do
miękkości - ok. 40-50 minut (ja obrałam ją wcześniej ze skórki).
Następnie odcedzić z wody i odstawić do przestygnięcia.
Chłodną marchewkę zmiksować blenderem
na puree. Przełożyć je do garnka, dodać cukier i smażyć 30-40 minut - aż
nadmiar wody odparuje, a dżem zgęstniej do pożądanej konsystencji (u
mnie w wersji gęstej). Smażyć na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, co
jakieś 10 minut mieszając, by się nie przypalił, (ja swoją marchewkę
musiałam przykryć, bo bardzo pryskała, co kilka minut, podnosiłam
pokrywę by przemieszać).
Pod koniec smażenia dodać sok i skórkę
otartą z cytryn. Wmieszać do dżemu i gotować jeszcze z 5 minut. Gotowy
dżem przełożyć do słoików, zakręcić nakrętkę i ułożyć do góry dnem.
Źródło przepisu/Bake&Taste/
Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl