Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ok. 400ml wody
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu (dałam akacjowy)
Wykonanie:
Zaczynamy od zagotowania ok 200ml wody
(niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy je przez około
10 minut, w tym czasie duża część wody zostanie wchłonięta. Po tym
czasie dodajemy kolejną niepełną szklankę wody, cukier i cukier
waniliowy, cytrynę oraz łyżkę miodu i gotujemy przez następne 20 minut.
Dajemy syropowi trochę wystygnąć i
zabieramy się za przecedzanie przez jak najdrobniejsze sitko lub gazę,
dobrze dociskając wiórki do sitka, aby wydobyć z nich maksimum aromatu.
Dobrze jest przecedzić kilkakrotnie, w innym wypadku przy górnej
powierzchni może po czasie zebrać się osad. Przelewamy do butelki. Syrop
przechowywać w lodówce.
Gdy syrop ostygnie, na górnej warstwie zbiera się warstewka oleju z kokosa, ja jej nie ściągałam, ale można ją zebrać.
Źródło przepisu/ design your life/
Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl