Składniki na kluseczki:
- 250 g mąki
- 6 jaj
- 100 g masła
- ok. 11/2 łyżeczki soli
- 120 g żółtego sera
- łyżka ziół: oregano, bazylia
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić
osobno ze szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z żółtkami na pulchną
masę, następnie dodać przesianą mąkę z solą. Mi utworzyło się coś w
rodzaju kruszonki, można dodać odrobinę zimnej wody, jednak tego nie
zrobiłam. Od razu dodałam białka i dobrze rozmieszałam całość (miałam
jednak lekkie grudki i ostatecznie użyłam blendera, wody nie dodałam,
gdyż konsystencja wydała mi się właściwa).
Ponadto:
- masło
- zielona pietruszka
Składniki na sos:
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- ok. 6 łyżek keczupu (ulubionego)
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki margaryny
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta
Cebulkę drobno pokroić. Na patelni
roztopić margarynę, wsypać cebulę i udusić do miękkości, można dodać
przyprawy. Następnie wsypać pokrojone pomidory, wszystko razem dusić, na
koniec dodać keczup, masełko do smaku i ew. doprawić, chwilę jeszcze
poddusić. Ja swój sos potraktowałam blenderem, by uzyskać idealną gładką
konsystencję.
Wykonanie całości:
Większym garnku nastawić wodę, lekko osolić.
Do gotującej wody wkładać porcjami
ciasto za pomocą łyżki, którą należy zanurzyć w gorącej wodzie.
Kluseczki gotować ok. 2 minut.
Ja wyławiam najpierw do lodowatej wody,
następnie przelewam na sitko (kluski wtedy się nam nie skleją). Gdy będę
je robić po raz drug,i to okraszę je dodatkowo masełkiem.
Przełożyć do nie dużej formy
wysmarowanej masłem, posypać ziołami (oregano, bazylia, dodatkowo lekko
popieprzyłam), oprószyć starym żółtym serem. Zapiec w 200 st. c przez
ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera.
Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ulubionym sosem, u mnie pomidorowy.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl