Waniliowe ciasto maślankowe z brzoskwiniami i białą czekoladą

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru (dałam ½)
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii (dałam odrobinkę mniej)

Ponadto:

  • puszka brzoskwiń lub świeże dojrzałe brzoskwinie, ewentualnie nektarynki 6 sztuk

Kruszonka:

  • 6 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 120 g miękkiego masła

Wykonanie:

Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.
W drugiej misce łączymy maślankę, olej i jajka.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto. Połączyłam za pomocą miksera na najniższych obrotach.
Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły.
Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl